Wadi Rum

Wadi Rum

dinsdag 12 april 2022

Dag 4: Petra - de rotsenstad van de Nabateeër-koningen.

Bezoek aan de oude hoofdstad van de Nabateeërs: Petra.
In de kosmopolitische stad Petra, hoofdstad van het Nabatese koninkrijk en pleisterplaats van karavanen die Arabië doorkruisten werden Arabische, Griekse, Egyptische Syrische en Romeinse goden vereerd in bijzondere monumenten. Petra is de Griekse naam van de hoofdstad van de Nabateeërs en betekent 'steen' of 'rots' in het  Grieks. Van dit materiaal zijn de gevels en de interieurs gemaakt van de meer dan zeshonderd in de rotsen uitgehakte graftomben van de oude Nabateese hoofdstad.
De eerste aanblik op Petra's beroemdste monument Al Khazneh oftewel de Schatkamer is adembenemend mooi. Ondanks dat bij velen van ons de beelden wel bekend zijn van tv, reisgidsen, geeft de registratie met je eigen netvlies toch echt een ander gevoel. En dat is niet voor niets: het is een gevoel van ervaring.
Hotel Mövenpick.
Omdat het gevuld programma is, vertrekken we aan ons hotel om 08:30 uur.
We bezoeken een volledige dag te voet Petra. Hierbij staan de volgende bezienswaardigheden op ons programma:
  1. Siq
  2. Schatkamer
  3. Rotsgraven
  4. Romeins theater
  5. Koningsgraven
  6. Zuilenstraat
  7. Grote tempel
  8. Klooster
Wadi Musa - Petra: één van de 7 wereldwonderen. 
Petra is DE toeristische topper van Jordanië en de bestemming die iedere reiziger gezien en bezocht moet hebben. Op slechts enkele plaatsen ter wereld lijken de natuur en de mens samengewerkt te hebben om iets van onvoorstelbare schoonheid te scheppen. Een van die plaatsen is Petra. 
Inkomtickets voor 2 dagen, op naam.
UNESCO Werelderfgoed.
Petra (Al-Batra) is niet alleen de voornaamste toeristische bezienswaardigheid van Jordanië, maar zelfs van de hele wereld. Petra werd in 1985 door de Unesco uitgeroepen tot werelderfgoed. Van aan het loket naar de ingang van de Siq is het nog een 700 m lopen over een zand/kiezelpad door een oude wadi. Dit stuk wordt Bab as-Siq genoemd, Arabisch voor gateway to the Siq of ook 'poort tot de kloof'. Dit is een traject in dalende lijn. Pas op bij terugkeer, dat kan aardig lastig zijn omdat het dan oploopt.
Uitleg gegeven door de lokale gids en vertaald door de HOBO gids Ian S in de Bab as-Siq.
1. Siq
Petra is een oude historische stad die rond de 4e eeuw voor Christus gebouwd werd door de Nabateeërs. De stad was gelegen naast een oude belangrijke oude handelsroute. Dankzij de ligging in een breed dal omringd door imposante rotsmassa's met enkel smalle kloven als een toegangsweg, was de stad makkelijk verdedigbaar. Men komt Petra binnen vanaf de ingang vanwaar men een heel eind loopt langs een pad tot men de Siq bereikt. 
Toegang tot de Siq.
De 'Siq'  is een spectaculaire smalle kloof tussen hoge rotsen van ca.70 m hoog, hier en daar maar 4 m breed en 1,2 km lang die als toegangsweg fungeert naar de 'The Treasury'. De kloof zelf is ontstaan door een breuk in de rotswand en dus niet uitgeslepen door water. De Siq is vrij donker en vormt een prachtig contrast met de plotseling opduikende Khazneh (Schatkamer) die baadt in het zonlicht.
In de Siq, kloof die toegang geeft tot 'The Treasury'.
2. The Treasury - Al-Khazeneh - Hét toonbeeld van Petra.
Voorbij de kloof of de Siq, ziet men dan het adembenemend en wereld beroemde uit de zachtroze rotsen uitgehakte 'Al-Khazneh' (Schatkamer). Het was 48 jaar geleden, van in juli 1974, dat we hier voor de eerste keer geweest zijn. Het blijft steeds een adembenemend uitzicht. Deze monumentale graftempel werd rond '84 v.Chr. uit de rotsen gehouwen met een groot oog voor detail.
The Treasury.
Dit is het eerste beeld dat men ziet wanneer men de Siq uitkomy. De 40 meter hoge en 22 meter brede tempel vormt met zes Korinthische zuilen een symmetrisch geheel. De façade is versierd met de tweeling Castor en Pollux en hun paard.
The Treasury.
De naam dankt Al Khazneh aan lokale bedoeïenen die dachten dat het een schatkamer van de farao was. 
The Treasury.
Archeologen weten nu dat de Khazneh geen tempel en ook geen schatkamer, maar een mausoleum of crypte van koning Aretas IV was.
HOBO groep voor 'The Treasury'.
3. Rotsgraven
Naast het enorme Al Khazneh, zien we op onze weg verder de stad in, een nog een zeer groot aantal uitgehouwen rotsgraven. Deze zijn uitgehouwen in de rode zandsteen. In de omgeving was geen hout te vinden om steigers te bouwen. Het waren straffe gasten, die Nabateeërs.
Aan de rotsgraven.
4. Het theater - Al-Masrah.
Oorspronkelijk werd het gebouwd door de Nabateeërs, maar na de verovering door de Romeinen in 106 n. Chr. verbouwd en uitgebreid. Het kon plaats bieden aan ca. 8000 mensen. De zitplaatsen zijn in de rotsen uitgehouwen. De Romeinen hadden klaarblijkelijk geen respect voor de Nabateese graven waardoor verschillende graven moesten sneuvelen.
Het Theater.
5. Koningsgraven.
Tegenover het amphitheater heeft men een Nabateese trap. Langs daar komt men aan meer dan 10 grote graftomen waarin vermoedelijk Nabateese koningen waren bijgezet. 
6. Zuilenstraat - cardio maximus.
Deze zes meter brede zuilenstraat is het oudste deel van Petra en vormde het centrum van de stad. Zoiets als de Meir in Antwerpen, maar dan duizenden jaren geleden. Van het oorspronkelijke deel ziet men niet veel meer. Het meeste ligt nog onder het stof. Toen de Romeinen Petra innamen legden ze straat opnieuw aan. Deze processieweg, die ongeveer driehonderd meter lang was, was gedecoreerd met beelden van Nabatese koningen en goden, stenen banken en poorten naar andere gebouwen.
De Zuilenstraat.
7. Grote tempel - Qasr al-Bint
Een van de weinige bouwwerken in Petra die niet in de rotsen was uitgehakt, maar op zichzelf stond was die van Qasr al-Bint. Deze tempel was vermoedelijk gewijd aan Dhushara, de oppergod van de Nabateeërs. Het is het enige heiligdom in de hele stad waarvan de muren aardbevingen hebben doorstaan die Petra in de loop der eeuwen troffen.
Grote tempel.
8. Ad-Deir - Het klooster.
Langs een lange reeks trappen omhoog van één uur en een hoogteverschil van 200 m heeft men een schitterend landschap. Het kost wel een inspanningske van 1,5 km en 800 ongelijkmatige trappen waarna men komt aan het meest indrukwekkende gebouw van Petra.  
The Monastry
Op de top hebben de Nabateeërs een tempel of koningsgraf uitgehakt. Dit is het grootste (facade)gebouw van Petra. Het lijkt op Al Khazneh, maar is veel minder uitbundig gedecoreerd. Al Deir is volledig uitgehouwen in de rotsen en is 49 meter breed en 51 meter hoog. Het ligt op een rustige plaats op 300 meter hoogte.
Het klooster - The Monastry.
Op de gevel van 50 m breedte en 50 m hoogte, de grootste van Petra zijn enkele klassieke kapitelen bewaard gebleven. De deur alleen is 8 m hoog. Vanaf deze plaats kan men genieten van een spectaculair vergezicht. Vanaf het zichtpunt bij het klooster kijken we meer dan 2 kilometer diep in de breukvallei en naar het nabijgelegen Israël. 
Schitterend uitzicht over 'The Monastry'.
Men moet een  800-tal treden beklimmen. Op de weg er naar toe wordt men vergezeld door paarden en ezels die toeristen naar boven voeren. Je moeite wordt niet alleen beloond met het prachtige monument, maar ook nog eens met een schitterend uitzicht. Nadien volgt een wandeling van ongeveer 6 kilometer terug naar de ingang van Petra. Volgens de app Strava, vandaag 14,25 km gewandeld. Om 18:00 uur was de pret voorbij, en naar het hotel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten