Wadi Rum

Wadi Rum

vrijdag 15 april 2022

Dag 7: Wadi Rum - Kerak - Drijven op de Dode Zee.

Programma van de voorlaatste dag in Jordanië: van Wadi Rum naar Kerak en de Dode Zee.
Na een frisse nacht in onze bedoeïenentent in Wadi Rum vertrekken we om 08:45 uur via de woestijnweg terug richting het noorden naar Kerak en de Dode Zee. Het is een afstand van 255 km.
Met onze bagage klaar aan onze slaaptent naar de volgende en laatste bestemming.
Nazicht of alle koffers klaar staan.
Programma:
  1. Kerak
  2. Drijven op de Dode Zee
  3. Holiday Inn Resort Dead Sea
1. Kerak en het Kruisvaarders kasteel.
Na 3:15 uur en 255 km rijden komen we aan in Kerak. Kerak, opgetrokken op de kam van een heuvel en ligt op een hoogte van 900 à 1000 meter boven zeeniveau. Kerak ligt 125 km ten zuiden van Amman. Kerak is een voormalig kruisvaarderstadje dat we tegenkomen vooraleer we de Dode Zee bereiken. In de tijd van de kruisvaarders was dit een belangrijk strategisch controlepunt over een stuk van de Dode Zee en Palestina en over de karavaanroute langs de oostelijke Jordaan. 
In het Kerak kasteel.
Door de hoge ligging, vlakbij de Koninklijke weg, maakte het mogelijk het personenverkeer zowel uit het noorden als uit het zuiden te controleren. De burcht telt zeven niveaus. Verscheidene verdiepingen zijn in de rots uitgehouwen.
Kerak is een typische kruisvaardersburcht. Kamers en gangen zijn met elkaar verbonden door zware bogen en deuropeningen. 
Kerak kasteel.
Er werd een burcht gebouwd op de heuvel van 950 meter. Handelskaravanen en pelgrims naar Mekka werden er beroofd, uitgeschud en vermoord. Dit laatste gebeurde bij voorkeur door de ongelukkigen van de kasteelmuren het ravijn in te werpen, voorzien van een houten kistje om hun hoofd zodat de dood niet te snel zou intreden.

Kruisvaarders kasteel.
De burcht is gedeeltelijk gerestaureerd. Men komt er binnen via een brug over de gracht. Door de Crusaders Gate komt men dan langs de soldatenbarakken. Vlakbij is er de keuken en een grote oven. Het uitzicht op het terras rijkt tot aan de Dode Zee. 
Kerak Castle
2. Dode Zee - Laagste punt op aarde.
Het is rond 13:00 uur dat we Kerak verlaten. Bestemming: het laagste punt op aarde. Na het bezoek aan Kerak rijden we langs de Dode Zee naar onze laatste logeerplaats. Deze ligt circa 408 m onder zeeniveau. Met een breedte van zo'n 17 km en een lengte van 80 km lijkt de Dode Zee nog redelijk kolossaal. Het is nog 90 km rijden zodanig dat we rond 14:20 ons hotel bereiken.
De 2 gidsen tijdens de rondreis Ian (HOBO) en de lokale gids.
Drijven op de zee - De Dode Zee maakt je springlevend.
De Dode Zee is in feite een meer. De getallen zijn aan verandering onderhevig omdat de waterspiegel alarmerend snel - wel 15 cm per jaar - zakt. Het is ook het laagste punt op aarde. De meest pessimistische wetenschappers voorspellen dat de zee in 2050 opgedroogd zal zijn. Niemand wil evenwel dat de Dode Zee echt dood gaat. Daarom wordt er nu gewerkt aan een kanaal dat water vanuit de Rode Zee moet aanvoeren. 

Plaatselijke gids.
Door een lokale gids werden we de ganse reis uitstekend begeleid door een plaatselijke gids: Rabae Subhi.
Rabae Subhi, de lokale plaatselijke gids.
We nemen dan ook vandaag afscheid van hem met onze welgemeende appreciatie voor zijn uitstekende kennis van Jordanië. Op al onze vragen kregen we steeds een antwoord. Soms afsluitend met een grap, en steeds voor iedereen even behulpzaam.

Logies.
Het laatste hotel op de rondreis is het 5* Dead Sea Spa Hotel.
Holiday Inn Dead Sea Spa Hotel
Zwemmen in de Dode Zee - wordt ook de zee van Lot genoemd.
Men beweert dat het water een heilzame werking heeft. Er zijn zelfs beweringen dat men er jonger van wordt. Niet getwijfeld: dat moeten we dus snel ondervinden. De Dode Zee zou 40 verschillende mineralen bevatten. Men beweert dat een bad met de vele mineralen ontspannend werkt. De vochthuishouding van de huidcellen verbetert, zodat de huid gladder wordt en zich beter spant. Mannen scheren zich het best niet twee dagen voor men in het water gaat. Eventuele wondjes kunnen irriteren.
Strand aan het Holiday Inn hotel.
Heilzame werking indien men zich insmeert met modder.
Toeristen laten zich van alles wijsmaken. Maar baat het niet, schaden doet het ook niet. En het is een must hier, of men is hier niet echt geweest.
Voila, nu krijgt men een verjongingskuur.
Zelfs een bad in de Dode Zee zou de werking van de schildklier verbeteren en de uitscheiding van vetzuren uit het vetweefsel zou stimuleren. Enfin, na al deze positieve recensies zullen we dat ook maar eens proberen. Maar helaas, wat een beproeving, het zout op de lippen en in je ogen zijn geen aangename gewaarwording. Maar, het is wel leuk. Het is echt niet mogelijk om onder te gaan.
Blijven drijven.
Een duik in het zoute water waar je niet in kan zwemmen, maar blijft drijven is een unieke ervaring die geen bezoeker aan zich voorbij mag laten gaan.
Drijven in de Dode Zee.
In de diepst gelegen zee ter wereld wordt alle leven door zout verstikt. Drijven op de Dode Zee en je gewichtloos voelen, zaligheid! Door het hoge zoutgehalte leven er geen dieren in het water. Last van huidaandoeningen, reuma of zin in een zacht velletje? Smeer je dan zeker in met de modder uit de Dode Zee. 
Insmeren met modder schijnt gezond te zijn. Men kan toeristen ook alles wijs maken.
De attractie evenwel is het zich vol smeren met een vuile modderlaag. Het hotel voorziet emmers met modder uit de Dode Zee waarmee we ons kunnen inwrijven. Ik vermoed dat de Jordaniërs die rare toeristen een beetje als dwaze knullen meewarig bekijken.
Zonder moeite drijven in de Dode Zee.

Zwembad van het Holiday Inn hotel.
Vermits de Dode Zee een 420 meter onder zeeniveau ligt, is het er merkelijk warmer. De  temperatuur bedraagt een aangename 30 à 32°.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten